Leerteams

en meer

Zelfinzicht brengt niet alleen jezelf in zicht, maar ook zicht op de ander

“Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe makkelijker je connect met anderen” zegt zanger Joshua Nolet van Chef’ Special over het nummer ‘In Your Arms’ dat hij schreef na het overlijden van zijn vader (muziekblad Oor, 2014-08).

Ook in de Stad van Axen merken we dat als je zelf goed kent, je gemakkelijker kunt verbinden met andere mensen èn je manier van communiceren kunt aansluiten op andere mensen.

In onze praktijk komen we dit regelmatig tegen. Kortgeleden sloot ik een communicatiecoaching af met ‘Dirk’, een medewerker van een onderwijsorganisatie. Dirk had niet zelf gekozen voor een coach maar was gestuurd door zijn leidinggevende. Het intakegesprek gebruikte Dirk dan ook om zijn gal te spuwen over zijn leidinggevende en de organisatie. Gelukkig had hij zelf ook nog wel leerdoelen waar hij aan wilde werken.
In de eerste bijeenkomst zijn we direct aan de slag gegaan met de Stad van Axen. Na een korte ‘rondleiding’ in de Stad liet ik Dirk een test maken waarbij zijn eigen voorkeursstijl in communiceren naar voren kwam. Dirk zag al gauw dat zijn kwaliteiten liggen op het gebied van initiatief nemen, de leiding pakken, behulpzaam zijn. Kortom, kwaliteiten behorend bij het Axendier de Leeuw in de wijk van het geven. Maar elke medaille heeft een keerzijde en elke kernkwaliteit een valkuil. En ook in valkuilen van de leeuw herkende Dirk zichzelf: bazig, dominant, dwingend. Opeens zag ik het spreekwoordelijke licht aangaan boven Dirks hoofd en hij sprak de onvergetelijke woorden: “Hé, dat herken ik van mijn leidinggevende!”. En vervolgens:” Maar wat ziet die leidinggevende dan van mij?”. Ja, Dirk, de spijker op de kop geslagen. Zelfinzicht brengt niet alleen je zelf in zicht maar ook de ander.
In de daarop volgende sessies hebben we vooral praktisch gewerkt aan Dirks leerdoelen. Dirk weet beter hoe hij zijn kwaliteiten van de leeuw kan inzetten maar ook hoe hij deze kwaliteiten kan herkennen bij de ander. Daarnaast door het herkennen van zijn valkuil, blijkt hij in staat om het om te buigen naar de kwaliteit en kan hij weer in zijn kracht komen te staan. Hij is het plein gaan oversteken, zeggen wij dan .

Vorige week was het twee maanden na de laatste coachingsafspraak en had ik een nagesprek met Dirk. Voor de vorm mopperde hij nog wat over de organisatie maar al snel kwam het gesprek over het verbeterde contact met zijn leidinggevende. Door in te zien dat sterke punten in iemands persoonlijkheid tegelijkertijd de zwakke punten kunnen zijn heeft Dirk zijn bazige houding ten opzichte van zijn leidinggevende aangepast. Elke communicatie is een reactie op de ander en Dirk merkte al snel dat zijn leidinggevende anders op hem reageerde en het contact hierdoor verbeterde.

Dirk is dichter bij zichzelf komen te staan en kan daardoor makkelijker connecten met anderen.

Dirk heet in het echt geen Dirk.

Blog is eerder gepubliceerd op het blog van De Ronde Stad. Wil je meer weten over trainingen met de methodiek van De Ronde Stad? info@derondestad.nl

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.